Wim Hof: “Comfort is de vijand, kou is onze vriend”

Wim Hof is beroemd om zijn wereldrecords ijsbaden nemen. Een opvallende prestatie, maar er zit een belangrijke missie achter: mensen grip op hun gezondheid teruggeven. “Iedereen kan wat ik kan. Wij mensen zijn gebouwd om alles aan te kunnen.”

Wie bezielt iemand om midden in de winter in ijskoud water te zwemmen? Wim Hof ontdekte meer dan 40 jaar geleden de voordelen ervan. “Het was een voorgevoel, eigenlijk. Ik was op zoek naar mezelf, naar zingeving. Ik dompelde mezelf onder in het koude water, en ik dacht: Ja! Al mijn vragen werden in één keer beantwoord’. Volgens Hof zijn we in de westerse wereld het contact met ons lichaam kwijtgeraakt. “We moeten weer leren aanvoelen, mentaal en fysiek als er iets niet in orde is. En dan heb je véél meer invloed op je gezondheid dan je denkt.”.

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van zwemmen in koud water. “Als je dat doet krijg je flow, alles gaat weer stromen”, zegt Hof. En dat is méér dan alleen een gevoel, het is wetenschappelijk te verklaren. Wim Hof zelf, maar ook andere testpersonen die de Wim Hof-methode toepasten zijn wetenschappelijk onderzocht. Daaruit bleek dat het lichaam inderdaad in staat is om het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Hof: “Kou betekent van oudsher: gevaar. Dus gaat je lichaam je cellen beschermen tegen ontstekingen. Je ‘wachtertjes’ worden geactiveerd. En doordat je heel bewust de kou ingaat en op de juiste manier ademt maak je meer adrenaline aan. Dat activeert het immuunsysteem waardoor je beter bestand bent tegen ziekte”.

“A cold shower a day, keeps the doctor away”

Wim Hof wil zijn ervaringen nu delen met de wereld. “Vroeger was kou onze vijand, nu is dat comfort. We voelen niet meer wanneer het lichaam is overbelast. Dat leidt tot chronische ziekten maar ook tot stress en depressie. Door zelf de regie terug te nemen en je innerlijke verdedigingssysteem te activeren krijg je weer vat op je gezondheid. Koudetherapie kan ons terugbrengen naar onze originele, natuurlijke staat. Gratis, en zonder medicijnen.”

Maar hoe moeten we dat aanpakken? “A cold shower a day, keeps the docter away”, zegt Hof enthousiast. “Echt waar, het is verslavend. Natuurlijk moet je eerst wennen, maar begin klein: een paar seconden koud afdouchen, bijvoorbeeld.” Hof heeft het tot zijn missie gemaakt om anders te denken over gezondheid. “Je kunt zélf grip krijgen op je lichaam. En met de coronacrisis is dat extra belangrijk. En als je dat doet wordt je alerter, energieker en het wordt helder wat nu echt belangrijk is in het leven. Terug naar de basis van wie we zijn dus. En dat gun ik iedereen”.

Ontvang mijn Maand Mail

Ontvang elke maand een selectie van mijn gedachtekronkels, nieuwtjes, en mijn laatste publicaties.

× Stuur me een appje