Een toekomst-proof, multifunctioneel cultureel centrum: Film, theater en café MIMIK moest de nieuwe ontmoetingsplek worden voor alle Deventenaren: “Alles wat een theater nodig heeft, zit erin.”
Dit artikel verscheen eerder in Zichtlijnen
Het plan om een nieuw multifunctioneel theater te maken bestond al sinds 2012. In en rond een voormalig schoolgebouw zou een nieuwe culturele verzamelplek verrijzen waar film, theater en horeca samenkomen. Met een veelzijdig programma met veel oog voor nieuw talent, experimentele films, jeugdtheater en crossovers moest MIMIK een laagdrempelig theater worden voor iedereen in Deventer. De opening kwam midden in coronatijd.
Tijd voor wat nieuws
Joep van de Pavoordt is hoofd techniek in het nieuwe MIMIK gebouw. Hij is meeverhuisd vanuit het voormalig Deventer Theater Bouwkunde, waar hij sinds eind jaren ’80 werkte. “Bouwkunde was een iconisch theater,” vertelt van de Pavoordt. “Een kleine maar knusse zaal, die bij zowel de bezoekers als de artiesten erg geliefd was.” Maar de zaal liep tegen z’n grenzen aan. Een beperkte capaciteit, weinig mogelijkheden voor decors, een zaalopstelling voor maximaal 120 bezoekers. Het was tijd voor een nieuw gebouw. Tegelijkertijd zag Deventer de bezoekersaantallen van het Filmhuis de Keizer groeien. “Het filmhuis had twee kleine filmzalen. Men wilde meer films kunnen aanbieden en die ook langer laten draaien. Bij film kun je vrij gemakkelijk meer vertoningen en dus meer bezoekers trekken, als je de capaciteit maar hebt. Ook daar was dus behoefte aan uitbreiding.”
Op de plek van de oude gymzaal van het Hegius college werd de nieuwe theaterzaal gebouwd. Tussen de oude panden en de bestaande stadsmuur werd een lichte gevel gemaakt met veel glas- voor een open, transparant karakter. Van de Pavoordt: “De ambities waren groot maar het heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad om het rond te krijgen. De funderingen van het oude schoolgebouw bleken niet in orde, er bleken archeologische vondsten in de grond te zitten, financiering was ingewikkeld.” Uiteindelijk is MIMIK in september 2020 opgeleverd. “En toen ging het snel. Verhuizen, open gaan en draaien. Geen proefpanels, gelijk aan de bak.”
Innovatie en techniek
Het nieuwe MIMIK gebouw zit vol innovatie en nieuwe techniek. Dat zit ‘m al in het multifunctionele karakter van het gebouw zelf, waar plek is voor film en theater, maar ook voor horeca. Van de Pavoordt: “Als je die verschillende functies samenbrengt, is er altijd leven in het gebouw. De eerste films beginnen al vroeg in de middag en de programmering gaat door tot ’s avonds laat. De nieuwe theaterzaal biedt ook veel mogelijkheden voor de technici. Van de Pavoordt: “In het oude theater Bouwkunde was laden en lossen een uitdaging. Alles moest via de trap naar boven of door het raam naar binnen getakeld. Nu hebben we een inpandige expeditie en kunnen via een hefvloertje het decor naar boven brengen. Ook hadden we in het oude gebouw een vast grid, maar nu kunnen we op vloerniveau de spots inhangen. We hebben meer mogelijkheden om flexibeler, sneller en veiliger te werken. We hebben een systeem met gondels waarin je jezelf langs de trekken kunt voortbewegen.
De overstap van hallogeen naar LED-licht was voor Van de Pavoordt een grote maar belangrijke verandering: “Geen dimmers meer, alles met LED-spots. Dat vereist een andere manier van aansturen. Gelukkig heeft Rolight ons geholpen met de voorbereiding en configuratie van het DMX- en Streaming ACN-netwerk. In het begin moesten we wennen aan het nieuwe systeem, dan ging er nog wel eens iets aan wat uit moest of andersom. Tijdens de lockdown hadden wel tijd om alle kinderziektes eruit te halen en te oefenen met de nieuwe systemen.”
“Tijdens de lockdown hadden we tijd om alle kinderziektes eruit te halen”
In MIMIK is ook het team uitgebreid. “In Bouwkunde was ik de enige betaalde technicus. We werkten met een pool van vrijwilligers en af en toe een stagiair. Maar nu heb ik een collega met veel know-how, en met al die nieuwe technologie was dat ook echt nodig. We zijn twee allrounders en we doen zowel licht als geluid. Die afwisseling is ook interessant. In coronatijd hebben veel gezelschappen minder technici ingehuurd. Dat betekent dat wij bij voorstellingen zoals cabaret vaak ook het licht en geluid doen. “
Multifunctioneel
Door nieuwe technieken in te zetten is MIMIK een multifunctioneel gebouw geworden waarin verschillende kunstvormen samenkomen. “Alles wat een theater nodig heeft zit erin,” vertelt van de Pavoordt. “Een mooie, digitale geluidsinstallatie in de theaterzaal. Er hangt een projector in een silent box die kan zakken tot onder de spots. Met één druk op de knop kunnen we een projectiescherm laten zakken. Met onze F.O.H speakers, uitgebreid met surround speakers maken we van de theaterzaal een extra bioscoopzaal.” Andersom zijn de filmzalen ook op meerdere manieren te gebruiken. Alle zalen zijn bijvoorbeeld te huren door bedrijven die er presentaties geven.
Ook de vlakke vloer in de theaterzaal biedt veel mogelijkheden voor verschillende opstellingen. “De telescopische tribune kunnen we onder het balkon schuiven waardoor er aan de voorkant een extra stuk vloer vrijkomt. Ook kunnen we een podium achterop de vloer bouwen tegen het achterdoek. Zo creëren we extra capaciteit. Zeker met de coronamaatregelen is dat geen overbodige luxe. “
Corona
Want MIMIK opende precies in coronatijd. “Het was jammer dat we geen groot openingsfeest konden organiseren,” vertelt Van de Pavoordt. “We hadden een uitgebreid programma in ons hoofd. Het nieuwe gebouw wilden we openzetten voor heel Deventer om de stad kennis te laten maken met MIMIK.” Als geluk bij een ongeluk is het nieuwe MIMIK flexibel te gebruiken met de coronaregels: “We hebben een routing gemaakt voor het publiek, voor een veilige doorstroom. We proberen de coronaregels zo positief mogelijk toe te passen: we hebben stickers bij de stoelen in de theaterzaal geplakt waarop je wél mag zitten.” Ook de horeca in MIMIK is nu tot twaalf uur open, waardoor er gelukkig veel bedrijvigheid is. “We zijn blij dat er weer wat kan en dat we voorstellingen kunnen maken.”
“Onze theaterzaal is soms ineens een filmset of televisiestudio”
Ook is het multifunctionele gebouw goed te gebruiken voor nieuwe vormen van theater en bijvoorbeeld livestreams. Van de Pavoordt “Je ziet in coronatijd dat er meer behoefte is aan het streamen van events en voorstellingen. Onze theaterzaal is daar ook heel geschikt voor. Die kan worden ingehuurd door bijvoorbeeld een streamingbedrijf, waarbij wij het licht en geluid leveren. Nu met de LED-verlichting past dat ook goed bij het maken van video. Onze theaterzaal wordt dan ineens een filmset of televisiestudio.”
Geen afscheid
Van de Pavoordt vindt het wel jammer dat er geen goed afscheid is geweest van het oude gebouw. “Na 40 jaar theater te hebben gemaakt, bleek op een dag gewoon dat we de laatste voorstelling al hadden gemaakt.” Ook is het gek dat MIMIK nog steeds niet ten volle is benut, vindt van de Pavoordt: “Er zijn nog steeds stoelen die nog nooit zijn gebruikt.”
Ondanks de coronamaatregelen ziet van de Pavoordt dat MIMIK vanaf het begin al doet waarvoor het gemaakt is: mensen bij elkaar brengen. “Het gebouw is heel licht en open. Mensen lopen makkelijk in en uit. Passanten komen wat eten of drinken met mooi zicht op de IJssel. Zo komen bezoekers laagdrempelig in aanraking met film en theater. Het idee is dat mensen met elkaar aan de praat raken, het is een echte ontmoetingsplek voor iedereen.“