Isa Hoes en Medina Schuurman zijn hartsvriendinnen met een missie. Ze schrijven en vloggen veel over de overgang: “Vrouwen weten nog véél te weinig over hun eigen lijf.”
Wanneer werd de overgang voor het eerst een onderwerp in jullie vriendschap?
Isa: “Eigenlijk pas toen we voor het eerst samen ging schrijven over de 40+ vrouw. Toen kwamen we erachter dat we allebei al jaren kampten met klachten.”
Medina: “Ja, dat was een emotioneel moment. Ik had al die tijd gedacht: ik heb een goed leven, en toch klopt er iets niet.”
Wat voor klachten ervoeren jullie dan?
Isa: Het ging alle kanten op. Van somberheid en hartkloppingen tot ’s nachts urenlang wakker liggen. Maar de huisarts zei: dat is gewoon stress. Ik ging zelfs in therapie. Ik dacht: ik zal wel onverwerkte emoties hebben.”
“Zet jezelf op nummer één”
Medina
Medina: “Ik was soms ook licht depressief. Toen dacht ik: hè, waarom gebeurt dit nou. Ik was mezelf niet en had een kort lontje.”
Isa: “Je bent gewoon ontoerekeningsvatbaar. Op onverwachtse momenten kon ik ineens uit elkaar knallen. Dan kreeg mijn dochter een snauw, en had ik gelijk al spijt. Je voelt je op zo’n moment echt dader en slachtoffer tegelijk.”
Waarom willen jullie de overgang bespreekbaar maken?
Medina: “Als je weinig weet over de overgang dan zoek je de oorzaken van je klachten al snel op de verkeerde plek. Vrouwen vertellen ons wel eens dat ze misschien niet waren gescheiden als ze meer hadden geweten wat de overgang met hen deed. Wij willen dat leed anderen besparen.”
Isa: “Er ligt nog een enorm taboe op de overgang. Je krijgt klachten die zogenaamd shameful zijn. Een droge vagina of minder zin in seks hebben, het past niet in ons beeld van wat sexy of vrouwelijk is. Maar dat is natuurlijk onzin”.
Medina: “Toen ik een nieuwe relatie kreeg werd ik keihard geconfronteerd met de overgang. Je wil lekker vrijen en intiem zijn, maar dat is gewoon lastiger. Ik vond het gênant om dat te bespreken, maar heb het wel gedaan. Er wordt veel gevraagd van je dapperheid. Maar door het te bespreken kun jij en je partner dingen verklaren, dat geeft rust.”
Hebben jullie tips om met de overgang om te gaan?
Isa: “Omdat er een taboe op de overgang ligt ben je misschien geneigd jezelf terug te trekken als je klachten krijgt, en dan kun je jezelf best een beetje kwijtraken. Sommige vrouwen raken zelfs in een depressie, terwijl dat echt te voorkomen is. Wees daarom lief voor jezelf én voor andere vrouwen.”
“Wees lief voor jezelf, er staat nog een mooi leven op je te wachten”
Isa
Medina: “Informeer jezelf. Je hebt kennis nodig over je lijf en wat de overgang betekent. Lees erover, praat met een overgangsconsulent. Zet jezelf op nummer één.”
Isa: “Vrouwen lijken wel geprogrammeerd om te pleasen. Maar vanuit zachte kracht voor onszelf zorgen, dat helpt. Door te ontstressen, te sporten en goed te eten kun je alle kwaaltjes beter aan. En dat geeft ook perspectief. Er staat nog een heel mooi leven op je te wachten.”