De verborgen emotie in taalgebruik

Ruzie over de vaatwasser, je schoonmoeder, over wie de kinderen van school haalt en over slingerende sokken. Verwijten over ‘waarom jij altijd’ en ‘jij eigenlijk nooit’….. Ruzies in een relatie lijken vaak over dingen te gaan waar we het maar niet over eens kunnen worden.

In een maatschappelijk debat hebben we ook last van relatieruzies. Over Corona, klimaatverandering, racisme, stikstof, vrijheid, democratie, complotten, wetenschap. De Amerikaanse verkiezingen splijten een samenleving van 300 miljoen mensen. En ook in Nederland staan we tegenover elkaar en we lijken het gat niet te kunnen dichten.

Complotgekkie

De neiging is groot om de ander in een hokje te stoppen: je bent een complotgekkie, een linkse deuger, een conservatieve racist of een mak schaap. Het is de diskwalificatie die elk gesprek onmogelijk maakt.

Maar net als in een echtelijke ruzie gaat het om de verborgen emotie. Het gaat niet over mondkapjes, maar over een gevoel van autonomie. Het gaat niet zwarte piet, maar over een gevoel van onzekerheid. Het gaat niet over de rondslingerende sokken, maar over gezien en gerespecteerd worden. 

Woorden als wapen

Marketeers, campaigners en politici maken handig gebruik van de tegenstellingen tussen mensen en ze maken ze zelfs nog groter. Ik begon mijn carrière ooit in de politiek: gedreven door idealisme en gefascineerd door het politieke spel. De wapens van het woord zijn krachtig, en mijn hart bloedt als ik zie hoe die wapens nu, in Amerika en daarbuiten, zo destructief worden ingezet. Maar als we de tegenstellingen kunnen vergroten met woorden, kunnen we ze ook verkleinen.

Behandel de ander als je geliefde. Ga op zoek naar het probleem áchter het probleem. De achterliggende waarden als vrijheid, gezondheid en veiligheid zijn vaak gemeenschappelijk. Daar begint het gesprek.

Ook in je bedrijf of organisatie kun je door het slim inzetten van verhalen je mensen (intern of extern) raken en verbinden. Daarvoor moet je eerst ontdekken waar de behoeftes en emoties liggen. Als je die weet te doorgronden is contact echt mogelijk. En wat mij betreft is dat de panacee van deze tijd.

Deel deze blogpost:

Meer lezen zoals dit?

Ontvang mijn Maand Mail in je inbox.

Lees mijn andere blogposts

Ontvang mijn Maand Mail

Ontvang elke maand een selectie van mijn gedachtekronkels, nieuwtjes, en mijn laatste publicaties.

× Stuur me een appje