Vertel de vrijheid

Wat mij betreft zou 5 mei een nationale vrije dag mogen worden, (in ruil voor één van die tweedepinkstervaartpasenachtige dagen waar toch niemand meer iets van begrijpt)

Vorige maand waren de Invictus Games, hier in mijn eigen stad. Het terrein in het Zuiderpark was gezellig druk en tegelijkertijd rustgevend. Het was een plek waar iedereen zichzelf kon zijn: fysiek of mentaal gewond of niet.

Hier sportten de veteranen die voor onze vrijheid hadden gevochten. Geen stokoude kerels die de Tweede Wereldoorlog nog hadden meegemaakt, maar jonge mannen en vrouwen die de afgelopen decennia op missies overal ter wereld zijn geweest en er maten hebben moeten achterlaten.

Ook de Oekraïense delegatie deed mee. Ze waren niet compleet, want een teamgenoot was onlangs nog gesneuveld, een ander lid was krijgsgevangene gemaakt. De rest van het team is intussen weer terug in Oekraïne aan het front.

Het Oekraïense basketbalteam op de Invictus Games

Onze vrijheid hier is breekbaar. Vrijheid is voor mij het belangrijkste in mijn werk en in mijn leven en ik beschouw het als een luxe en een groot privilege. Vrijheid betekent niet alleen ‘vrede’. Ook de persvrijheid hier is iets precairs, in Nederland kunnen journalisten niet meer altijd veilig hun werk doen, naast een ‘echte’ oorlog raast er een hele venijnige informatieoorlog. De vrijheid van minderheden en gemarginaliseerde groepen om gewoon te zijn wie ze zijn staat onder druk. En godbetert wordt nu ook al het recht op abortus aan het wankelen gebracht.

4 en 5 mei is mijn favoriete Nederlandse traditie. Omdat er dan verhalen verteld worden die van generatie op generatie worden doorgegeven. Verhalen zijn een krachtig medicijn tegen het cynisme. Ze geven helderheid in de ruis van desinformatie, nepnieuws en overloeze, hatelijke discussies op social media. Verhalen werken verbindend.

Ik vertel graag het verhaal van de Invictus Games. Waar het publiek uitzinnig beide teams aanmoedigt. Waar meedoen écht belangrijker is dan winnen. Omdat de eindstreep halen op zich al zo’n enorme overwinning is.

Wil je meer lezen zoals dit? Sluit je aan bij de enthousiaste lezers van mijn Maand Mail. Wil je die ook ontvangen? Meld je hier aan.

Deel deze blogpost:

Meer lezen zoals dit?

Ontvang mijn Maand Mail in je inbox.

Lees mijn andere blogposts

Ontvang mijn Maand Mail

Ontvang elke maand een selectie van mijn gedachtekronkels, nieuwtjes, en mijn laatste publicaties.

× Stuur me een appje